Академик Стойчо Панчев става почетен гражданин на Ловеч
Академик Стойчо Панчев става почетен гражданин на Ловеч / netinfo

Званието „Почетен гражданин на Ловеч" ще бъде връчено на тържествена сесия на Общинския съвет на акад. Стойчо Панчев Вълчев. Сесията е от 10.00 часа на празничния 11 май в Ловчанско читалище „Наука". Акад. Стойчо Панчев е роден на 6 март 1933 г. в село Лисец. През 1951 г. завършва Мъжка гимназия „Христо Кърпачев" в Ловеч с отличен успех, през 1956 г. физика и метеорология в Софийския университет. Работил е  в Централната лаборатория за слънчево-земни въздействия при БАН.


Член на Английското кралско метеорологично дружество, Американското метеорологично дружество, Международната асоциация по математична физика, Съюза на учените в България. Автор на книги и над 150 научни статии в наши и чужди издания. Сред тях са „Теория на хаоса", „Физика на атмосферата", „Основи на атмосферната физика. Обща метеорология", „Атмосферни явления", „Динамична метеорология", „Случайни функции и турболентност", „Пътят на дъждовната капка" и др.

Негови трудове са преведени на английски , руски и китайски език. Международния биографичен център в Кеймбридж, Великобритания, го провъзгласява за "Човек на годината 1991/1992 " в областта на науката.

На тържествената сесия със званието „Заслужил гражданин на Ловеч" ще бъдат удостоени Андреас Баузевайн - главен кмет на партньорския град Ерфурт, и Норберт Буссе - началник отдел "Техническа училищна управа" в община Ерфурт. Званията са признание за дългогодишната подкрепа и съпричастност към проблемите на социално слабите хора, здравните заведения и децата от домовете и за даренията, които нееднократно са изпращани от побратимения град Ерфурт.