8 години затвор за умишлено убийство
8 години затвор за умишлено убийство / dariknews.archive

С присъда от 22 декември 2014 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия В.В.И. за виновен в това, че на 22 август 2014 г. в село Обнова, област Плевен умишлено умъртвил Н.Г., поради което и на основание чл.115 вр. с чл.54 от НК го осъди на дванадесет години лишаване от свобода.

На основание чл.58а ал.1 от НК, съдът е намалил с една трета определеното на подсъдимия В.В.И. наказание на осем години лишаване от свобода.
Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим в затвор.

Съдът е зачел времето, през което В.В.И. е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража", считано от 23 август 2014 г., като един ден задържане се счита за един ден лишаване от свобода.

Подсъдимия В.В.И. ще заплати на гражданския ищец и частен обвинител Г.Н.Г. сумата от 50 000 лева за претърпените в резултат на извършеното престъпление неимуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 22 август 2014 г. до окончателното й изплащане, като гражданският иск в останалата част до размера на 100 000 лева е отхвърлен като недоказан.

На основание чл.45, във вр. с чл.52 от ЗЗД подсъдимият В.В.И. е осъден да заплати на гражданския ищец и частен обвинител М.С.Г. сумата от 50 000 лева за претърпени в резултат на извършеното престъпление неимуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 22 август 2014 г. до окончателното й изплащане, като гражданският иск в останалата част до размера на 100 000 лева е отхвърлен като недоказан.

Подсъдимият ще заплати и направените разноски по делото.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.