69 селища са без ток, десетки без вода, затвориха училища
69 селища са без ток, десетки без вода, затвориха училища / netinfo

Снежната покривка в Плевенско надхвърли половин метър, като на места в областта достигна до 70 см и продължава да вали. Общият брой населени места без ток са 69, като в повечето от тях няма и вода, защото водните помпи работят на ток. Това стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител Цветко Цветков по обяд. Проблеми със снабдяването с хляб и продукти до момента няма, но повечето училища в населените места без електричество са затворили врати. Ако валежите продължат и обстановката не се нормализира, ваканцията ще продължи и в понеделник.

 

137 души от Електроразпределение работят в аварийните групи за възстановяване на захранването, но проблемите наситина са тежки. Има скъсани електропроводи и паднали стълбове, стана ясно още на срещата. Екипи на Гражданска защита подпомагат аварийните групи, като им проправят път с наличната техника.

 

54 селища с население над 77 000 души останаха бз водоподаване днес. Падналият през нощта мокър сняг е скъсал водопроводи и е оставил без електричество помпените станции в тези населени места. Ако не се възстанови захранването днес в събота без вода ще останат още 25 селища, в които живеят около 23 000 души. В града сериозни проблеми с водата няма, тъй като в областния град има допълнителни помпени станции.  

 

Спрени са товарните превози. Към 12 часа е затворен главен път София-Плевен при Радомирци и в момента там не се допуска преминаване и на леки коли. 5-километрова е колоната от автомобили около Радомирци и по второстепенния път Плевен-Ловеч, където поради силния вятър са се образували големи навявания.

 

Има проблем и в направлението Русе – София при местността “Шумата”, където кръстосани тирове бяха блокирали движението. В момента леките автомобили преминават от там, но много бавно.

 

Непроходимите пътища са: Девенци-Телиш, Ракита- Радомирци, Гривица-Згалево, Згалево-Вълчитрън, Горталово-Беглеж и Любеново-Никопол, Лозица-Въбел и Лозица-Дебово.

 

Бедствено положение е обявено в община Кнежа, където положението не е най-тежко и според областния управител, решението е било прибързано.