24 проектни идеи предложи на румънската делегация екипът на Областна администрация
24 проектни идеи предложи на румънската делегация екипът на Областна администрация / obladmin.pleven

По време на първата работна срещата, посветена на Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния „2014-2020" бе постигнато принципно съгласие за подписване на Партньорско споразумение между Област Плевен и Окръг Телеорман. То предвижда страните да си сътрудничат в следните области: инфраструктура, информационни технологии и комуникации, икономически и социален растеж, извънредни ситуации, култура и туризъм, административни и социални/санитарни услуги; образование и опазване на околната среда. Координатори, представители съответно на българската и румънската страна , ще отговарят за ефективното прилагане на Споразумението.

Експертите на Областна администрация Плевен предложиха 5 инфраструктурни проектни идеи за рехабилитация на републиканската пътна мрежа на територията на Областта и 8 проектни идеи за ремонт на общинската пътна мрежа. Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния България 2014-2020г. дава възможност за разработване и реализиране на проекти и в други сфери. Ето защо на срещата бяха представени и 11 проектни идеи в областта на околната среда, туризма и развитието на административния капацитет. Област Плевен ще се бори за инвестиции в туристическа инфраструктура в ЗМ "Кайлъка", Реставрация, консервация и възстановяване на Археологически резерват "Улпия Ескус", Реставрация на Румънски мавзолей, Музеен кът и мемориален парк - с. Гривица и Къщата музей Негово Кралско Величество Карол I - гр. Пордим.

Пред румънската делегация бяха представени и идеи за проекти за възстановяване на защитени местообитания в Натура 2000, подобряване на зелените системи в общинските центрове на Област Плевен и осигуряване на защита от наводнения, съпътствани с дейности по залесяване.

В разговорите стана ясно, че представителите на Окръг Телеорман също имат интерес в сферата на рехабилитация и модернизация на пристанища и пътища. Румънските партньори са готови да работят и за развитието на възобновяемата енергия, опазването на околната среда, поддръжка и подобряване на качеството на реките, управление на риска и извънредни ситуации.

На следващ етап предстои да бъдат приоритизирани проектните идеи и да се договорят окончателните проектни предложения. Това ще стане на бъдеща среща в румънския град Александрия.
Очаква се първата покана за набиране на проектни предложения да бъде през май 2015 г.