12 общини се включват в Седмицата на мобилността
12 общини се включват в Седмицата на мобилността / sxc.hu

12 общини от Плевенска и Ловешка област ще подкрепят Седмицата на мобилността, съобщават от РИОСВ Плевен. Това са Априлци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Гулянци, Искър, Луковит, Никопол, Плевен, Пордим, Тетевен, Троян и Червен Бряг. Тези общини са направили регистрация в официалния сайт на Европейската седмица на мобилността, чрез която декларират подкрепата си за инициативата.

В Деня без автомобили - 22 септември в Тетевен ще бъде ограничено движението по улица "Иван Вазов". В Ловеч, сдружение "Екомисия 21 век" организира среща на експерти от РИОСВ Плевен с ученици от 9 клас. Инициативата ще е посветена на проблемите на глобалното затопляне.

На 18 септември в Троян ще се организира колоездачен тур из централните улици на града за ветерани колоездачи. Първенец по провеждани мероприятия по повод Европейската седмица на мобилността тази година е Община Долна Митрополия с организирани 12 прояви в различни населени места на общината. В останалите общини са планирани инициативи с информационен характер.

РИОСВ Плевен съвместно с ОДЗ № 5 "Гергана" организират състезание за рисунка на асфалт на тема „Един ден без автомобили през погледа на детските очи". "Да сме пешеходци е по-хубаво" пък ще е мотото на служителите от РИОСВ Плевен. В периода 16 - 22 септември всички те ще се предвижват пеш до работното си място.

"Пътувай разумно, живей по-добре" е мотото през тази година на Европейската седмица на мобилността. Целта на инициативата е да се обърне внимание на проблемите на околната среда, причинени най-вече от транспорта.