/ БГНЕС
В Перник отваря врати временен център за подпомагане на хора, потърсили закрила от войната в Украйна, това съобщи на пресконференция областният управител Кирил Стоев.

Новата структура ще има ръководител и постоянен дежурен екип, включващ представители на областната и общинската  администрация. На постоянно разположение са дежурни телефони, „гореща линия“ и имейл: helpukraine@pk.government.bg.

Ще бъде обособено информационно табло с наличната информация по отношение на институционалното подпомагане и съдействие на хората, бягащи от войната в Украйна, посочи Стоев. По думите му е изработена специална анкетна карта за събиране на информация от пребиваващите украински граждани на територията на региона, включваща статуса и възможностите за започване на работа, желание за присъствие на децата в образователната система, необходимост от хуманитарно подпомагане, здравни грижи и др.

Целта на предприеманите мерки е координирано да се мобилизират ресурсите на държавните институции, местните органи на властта, гражданските организации, доброволците и гражданите.

В Пернишка област са се установили  78 украинци със статут на временна закрила. Най-много те са в общините Радомир - 32, и Перник - 31. Част от настанените в Трън бежанци са напуснали и са заминали за Германия, като в граничния град са останали седем души.

Досега четири украински деца са изявили желание да посещават българско училище, съобщи още Стоев.
 
БТА