/ iStock/Getty Images
Почистен е най-непроходимият участък по трасетата на първото състезание по планинско бягане в Трънско - „Трън Ултра Рън“, съобщиха от Трънското туристическо дружество (ТТД).

Спускането на запад от връх Любаш вече има идеална линия, уверяват от ТТД.

Надпреварата ще се състои на 29 май в "Сърцето на Краище". Арена на състезанието са четири малко познати български планини: Ездимирска, Парамунска, Любаш и Ерулска. Стартът и финалът ще бъдат в центъра на село Велиново.

Състезателите могат да избират между три трасета с различна дължина и трудност. Късото се нарича „Бягане до върха“ и е 13 км (денивелация +950 м). Средното по дължина трасе е „Четири върха Трейл“ и е 24 км (денивелация +1650 м).

Най-голямо предизвикателство е трасето „Десет върха Ултра“ – дължина 54 км и денивелация +3400 м. Преминалите по последния маршрут ще изкачат първенците и на четирите планини и още шест върха, поясни правоспособният планински водач Георги Палахутев.

От дружеството се нуждаят от помощ от доброволци в предстоящите дейности по привеждане на трасетата за състезанието в идеално състояние. Засега и трите трасета се радват на голям интерес, като разпределението между тях е почти поравно.

Записването за участие в състезанието продължава до 10 май.
БТА