/ iStock/Getty Images
Откриха нов градски паркинг в Земен, това съобщи пред БТА кметът Димитър Сотиров. По думите му той е построен на 1200 кв. м общинска земя и територията на гара Земен, има 60 паркоместа. За изграждането му са заделени 75 хил. лв. от капиталовите разходи на Общината.

Паркингът е направен за един месец специално за утрешния събор, за да може градът да посрещне повече гости, посочи Сотиров.

Земляческият събор в Земен датира от 1909 г., когато на 9 август, тогава е било Св. Пантелеймон, била открита железопътната линия Радомир - Кюстендил. Тогава за първи път през гара Земен преминал влак. Общинският съвет в тогавашното село Белово (старото име на Земен) обявил решение всяка година на този ден да се провежда събор. Традицията е запазена и сега съборът е най-големият и популярният в цялата околност. Наречен е от местните жители "Пантеле".

През 1925 година и село Белово било преименувано на село Земен. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенската община от Пернишка област.
БТА