/ iStock/Getty Images
Десетки сигнали в Закрила на детето заради битото от майка си момиченце
Над 30 активни граждани потърсиха за съдействие консултантите от Националната телефонна линия за деца 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето. Повод е широкия обществен интерес към акт на насилие върху 3-годишно дете от страна на неговата майка, съобщават от Агенцията.

За случая има и други сигнали на възмутени граждани, които са постъпили в агенция и чрез сайта на ДАЗД, и от публикации в социалните мрежи, за да се предприемат действия и мерки за защита на правата на детето.

От страна на ДАЗД незабавно е уведомен началника на отдела за закрила на детето по местоживеене на детето, където случаят е проверен и са предприети действия и мерки за закрила. На място с детето и с неговите родители се работи от специалисти от дирекция „Социално подпомагане“ като структура на Агенцията за социално подпомагане, които мерки подлежат на съдебен контрол. Държавната агенция да закрила на детето ще проследи действията от страна на социалните работници затова детето да бъде настанено при негови роднини или близки. Сезирана е и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР, с искане клипът да бъде премахнат от социалните мрежи, с оглед защита на самоличността на детето и неговото лично достойнство.

ДАЗД остро осъжда всички подобни случаи на насилие и неприемливи методи на възпитание по отношение на деца. Разбираема е непримиримостта на обществото към такива случаи, показателно за което са многобройните сигнали и търсенето на компетентните институции за съдействие. По този повод агенцията припомня, че всеки на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, следва да уведоми своевременно органите за закрила за дете в риск, включително в такива случаи сигнал може да се подаде и чрез Национална телефонна линия за деца 116 111. Линията е денонощна, работи седем дни в седмицата и реагира бързо и адекватно за защита на правата и интересите на детето.