/ / iStock/Getty Images
Гайдарски състав „Войводи“ ще открие утре четвърто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“, съобщиха от областната администрация в Перник. След водосвет всички гости ще бъдат поздравени от ансамбъл „Българе“. Над 700 участници от самодейните състави от региона ще покажат пъстротата и богатството на граовския фолклор.

Специални гости на събитието са и група бесарабски българи от Молдова. В града, от който идват, има музикален колеж по български народни танци и музика, а самите те споделят, че са съхранили националното си самосъзнание и самочувствие, уточнява пресцентърът.

Посетителите ще видят Алея на занаятите, Граовско село, ще вкусят традиционни кулинарни гозби, ще се включат в ателиетата „Камбанен звън“, „Ръкоделието на монаха“, „Коливо по светогорски“.

Обединени български животновъди организират изложение на традиционни породи, сред които западностаропланинска овца, брезнишка, елинпелинска (софийска), средностаропланинска, дъбенска, сакарска и копривщенска овца, местна дългокосместа (виторога) коза, абърдийн ангус, българско кафяво говедо; черношарено говедо, българско овчарско куче, каракачански кон.

В неделя комикът Димитър Туджаров - Шкумбата ще развесели граовци. Около 14:30 ч. се очаква да се извие най-дългото граовско хоро, наречено за сплотеност и заедност, за създаване на общност, която обича традициите, фолклора и предава любовта към родния край на децата си.

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ се провежда с благословията на патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на Перник Кирил Стоев. 

Препоръчителният дрескод за всички посетители на събора е „Мотив Шевица“.
БТА