Църква на над 150 години осъмна с изкопана дупка зад иконостаса, предава NOVA. Крадците най-вероятно са дълбали няколко дни и са търсили жълтици. Какво са намерили и има ли задържани?

За посегателството в църквата в берковското село Балювица местните разбират на Цветница, когато отварят храма. Дупката е изкопана зад иконостаса в олтара. Широка е метър на метър, приблизително и толкова дълбока.

Вандали унищожиха плоча на храм от 1860 г., обявена за паметник на културата

Преди да започнат да дълбаят са преместили близо 200 килограмова плоча, която служела като маса и символизирала Тайната трапеза. Църквата, която се отваря само за празници и помени се намира близо до гробищния парк, няма ток в нея и е отдалечена от къщите на селото. Според местните дупката е дълбана няколко дни.

Храма не за първи път става жертва на посегателства - икони са откраднати през лятото. „Тук до църквата бяха оставени. Някой може би ги е взел преди и след това е решил, че трябва да ги върне“, споделя Анелия Ангелова - кметски наместник на село Балювица.

Заради лековито кладенче, което се намира близо до църквата, хората разказват, че иманярите често идват и копаят. Легендите обаче предавани от уста на уста карат иманярите да търсят. Затова според местните е изкопана и дупката в църквата.

„Когато са строени църквите, били слагали по 40 жълтици. Не вярвам на това, хорски приказки са и не съм видял“, разкри Иван Иванов – жител на село Балювица. Според отец Тодор не са взели нищо.

„На такива хора, които дръзват да поругаят храм или гроб, или нещо друго, бих им казал да се вслушат в историите на предишните иманяри, които са изгубили нещо, за да чуят не само историята за парите, но историите и за последиците от това, какво се случва на такива хора, които поругават храмовете.

Бог обикновено отмъщава или на тях или на семейството ти, което е още по лошо като гледаш близките ти хора да страдат“, смята той.
nova.bg