/ БТА
Около 50 души от Берковица и село Бързия блокираха от 9:10 часа тази сутрин шосето Монтана-Берковица-София, през прохода "Петрохан" - в района на село Бързия.

Те пресичаха един по един пешеходна пътека в селото и по този начин блокираха движението по шосето. Протестът е организиран от граждански сдружения от Берковица и от политическа партия „Възраждане“. Това съобщи общинският съветник от „Възраждане“ в Берковица Милован Жан Панталеев. В 9:50 часа приключи протестът.

Удължава се забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили през прохода „Петрохан“

Досега шосето остава блокирано, като протестиращите пропускат на около десет минути по няколко автомобила. Полицията пристигна на място половин час след началото на протеста, който е седми поред.

БТА

В предишните случаи органите на реда бяха информирани и отбиваха движението преди навлизане в прохода "Петрохан". Този път протестиращите не бяха уведомили никого за своята акция и изненадаха пътуващите по трасето.

Протестиращите срещу преминаването на тирове през Петрохан блокираха за кратко движението

Със заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от днес на тежкотоварни камиони е разрешено да преминават през прохода в посока от Монтана към София, заради затваряне за ремонт и изграждане на скоростен път на участък от магистрала (АМ) „Хемус“ между Мездра и Лютидол. Пътят през Петрохан е един то възможните обходни варианти за тировете, но не единственият, посочиха от АПИ.

БТА

БТА

Според протестиращите пътят през прохода не е проектиран за тежкотоварни камиони, при завоите те неизбежно навлизат в платното за насрещно движение и създават опасност за леките автомобили. Гражданите смятат, че камионите разбиват пътя и пътуването по него става опасно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков, БТА