/ Община Лом
Кметът на Лом Георги Гаврилов е издал заповед за отмяна на всички масови мероприятия на открито заради усложнената епидемична обстановка в общината, съобщиха от местната администрация.

Със заповедта временно се спират сватби, кръщенета, концерти, а също масови мероприятия на закрито като семинари, конференции, репетиции на танцови и певчески състави и т.н. Преустановява се организирането на събори в селата на общината, а спортните мероприятия ще бъдат без публика. За намаляване опасността от заразяване с COVID-19 ще се прави ежедневна дезинфекция на град Лом и селата на общината.

Решението е взето след заседание на Общинския оперативен щаб, в което са участвали областният управител на Монтана Росен Белчев, директорът на РЗИ-Монтана д-р Елена Борисова, директорът на ОД на МВР в Монтана старши комисар Пламен Томов и управителите на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец" в Лом и на ДКЦ-1 Лом д-р Георги Савков и д-р Чавдар Антонов.

В обръщение към гражданите и гостите на община Лом кметът д-р Георги Гаврилов ги призова да спазват социална дистанция помежду си и да спазват предписаните от Министерството на здравеопазването противоепидемични мерки.

От Регионалната здравна инспекция в Монтана съобщиха, че в момента в областта има 12 активни случая на COVID-19, като 8 от тях са в община Лом. В болницата в Лом се лекуват шестима пациенти. В региона до момента от новия коронавирус са излекувани 49 души, уточниха от здравната инспекция.
БТА