т
т / ThinkStock/Getty Images
Мъж спря пенсионерка да даде пари на ало измамници в Берковица, съобщиха от полицията.

Три опита за телефонни измами на възрастни жени в Берковица

На 27 януари 75-годишна жена получила обаждане на домашния си телефон от непознат, който се представил за лекар и заявил, че дъщеря й претърпяла катастрофа и има нужда от спешна операция, за която трябва да даде 50 000 лева.

Впоследствие на мобилния телефон на жената се обадил друг мъж, който се представил за полицай Иван Петров и заявил, че преследват група телефонни измамници.

Полицията в Разград: Зачестяват опитите за телефонни измами

Мнимият полицай поискал от жената да събере всички пари и ценности, които има в дома си, и да ги остави под кошче за смет на улицата, като така щели да бъдат заловени престъпниците.

Около 15:00 часа пенсионерката оставила плик със сумата от 3 600 лв и 10 сребърни пръстена под кошче за смет на улицата в близост до дома ѝ.

Тя веднага била спряна от мъж, който бил на улицата и се усъмнил, че е станала жертва на измама. Жената осъзнала, че е въведена в заблуждение и си взела обратно плика с паричната сума и ценностите. По случая е образувана преписка.

Възрастен мъж даде 20 000 лв. на ало измамници в Горна Оряховица

При друг случай - на 26 януари неизвестен позвънил на домашния телефон на 74-годишна жителка на Чипровци, представил се за лекар и съобщил, че дъщеря ѝ е пострадала и настанена в болница със счупен крак.

След като жената попитала „лекаря“ в коя болница е настанена дъщеря ѝ, а той не отговорил конкретно, тя се усъмнила, прекъснала връзката и подала сигнал на тел. 112.