/ iStock/Getty Images
Възпоменателно честване по случай 145-та годишнина от героичната гибел на двамата Ботеви четници - капитан Никола Войновски и Илия Пандурски се е състояло в местността "Десеткар" в тетевенското село Черни Вит. Това съобщиха от общинската администрация. Събитието се организира всяка година на това място от кметство Черни Вит и НЧ ,,Христо Смирненски 1925 г.".

Кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева приветства присъстващите.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя отдадоха почит към саможертвата на героите. След това участници от клуб "Традиция" пресъздадоха последните мигове от живота на капитан Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски, с "жива" картина.

Според историята, която се предава от местните хора от уста на уста след убийството на Ботев, четата се разделя и 50-ина души тръгват с военния командир на четата Никола Войновски. При тежки боеве в Етрополския Балкан той е ранен и заедно с Илия Пандурски трябва да се укрият в Гложене. Там попадат на Нейо Николов - Брусненина, който ги предава. Главите на двамата са набучени на кол, а телата са погребани от три тетевенски жени. Едни от вечните български майки - Пенка Дикова, Драгана Стоянова и Елка Маринова от местните махали оплакали обезглавените тела на двамата герои и по християнски ги погребали.
БТА