Зубрите в ДУ "Студен кладенец" се увеличиха с още два.
Зубрите в ДУ "Студен кладенец" се увеличиха с още два. / netinfo
Зубрите в Дивечовъдното стопанвство „Студен кладенец” в Източните Родопи се увеличиха с още два, след като два едногодишни  екземпляра от този застрашен от изчезване вид пристигнаха като дарение от зоопарка в германския град Зул в България със съдействието на фондация „По диви Родопи”. Това съобщи координаторът на проекта Христо Христов.

Той уточни, че с новите попълнения зубрите стават общо 6, като в това число са двете новородени през 2015 и 2017 година зубърчета.  

По думите на Христов, зубрите са дарени от фондация „Развъдната книга на Европейския бизон” (European Bison pedigree book ) и са пристигнали в България със съдействието на Софийския зоопарк в края на октомври.

Христов разказа, че европейските бизончета са настанени в адаптационен ограден терен, за да могат да се приспособят към новите условия и привикнат към местната храна, а експерти от екипа на „По-диви Родопи” наблюдават ежедневно адаптацията им. След това ще започне постепенна социализация на новите животни към зубрите, които вече обитават Дивечовъден участък „Студен кладенец” от 2013 година.

Връщането на европейския бизон в Родопите е част от дейностите за възстановяване и опазване на дивата природа в Европа на европейската мрежа Rewilding Europe, част от която е и фондация „По-диви Родопи”. Целта на това връщане е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа.