/ netinfo
Укрепване на сградата на филиала на Пловдивския университет в Кърджали, пострадала при голямото земетресение от 24 май 2014 година, започва през ноември. Това съобщи директорът на висшето учебно заведение проф. Илияна Велчева. 

Тя допълни, че търгът за изпълнител на обществената поръчка е днес, а оферти за участие в него са подали 6 фирми. Стойността на обществената поръчка е 766 851 лева без ДДС. Средствата са отпуснати с постановление на Министерския съвет от юни тази година чрез  Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към него.  

Пожар възникна в кърджалийски ВУЗ, евакуираха превантивно 150 души

Обществената поръчка включва строително-монтажни работи и на северното крило на сградата, което също се нуждае от ремонт.

Предвижда се да бъдат направени геотехнически, архитектурни и конструктивни дейности по двете крила на сградата на филиала, а компрометираните зидове ще бъдат изградени наново.
„Ремонтът на сграда беше наложителен, защото тя се намира в район през който минават дълбоки подпочвени води и това създава проблем не само за самата устойчивост на сградата, но и на околната инфраструктура”, каза проф. Велчева.