Възпитателно училище-интернат в Ракитово
Възпитателно училище-интернат в Ракитово / netinfo
За три години само три деца от Кърджали са изтърпявали наказания във възпитателни училища-интернати, заяви секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Даниела Стефанова.
„През месец януари тази година едното дете поради навършване на пълнолетие е освободено от интерната. Второто също е напуснало интерната след изтърпяване на три годишния период на наказание с решение на съда. В момента в град Ракитово имаме само едно дете”, коментира Стефанова.
По думите й през 2016 година в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Кърджали са разгледани 25 възпитателни дела, като извършителите в тях са 42-ма. От тях 23 са непълнолетни и 19 малолетни, заяви секретарят на Комисията Даниела Стефанова.
 По думите й в сравнение с предишни години определено може да се  каже, че възпитателните дела са доста по-малко като през 2015 година те са 32 с 47 извършители, а през 2014 година 35  с 58 извършители.
Спрямо малолетни и непълнолетни с противообществени прояви са налагани различни мерки, но във всички случаи се започва с предупреждение.
„Ако има последващи техни дела, са налагани и други мерки, сред които поставяне под възпитателен надзор с обществен възпитател, забрана на непълнолетните и малолетни да се срещат с определени лица, забрана да напускат настоящия си адрес, за да се стигне до предупреждение за настаняване  във възпитателно училище-интернат с изпитателен срок до 6 месеца”, каза още Даниела Стефанова.