За първи път в кърджалийската болница поставиха изкуствена тазобедрена става
За първи път в кърджалийската болница поставиха изкуствена тазобедрена става / netinfo

За първи път в кърджалийската болница бе извършена операция, при която бе поставена изкуствена тазобедрена става. 82-годишният пациент е изправен на крака на петия ден след операцията и в момента се предвижва на къси разстояния с проходилка. След няколко дни предстои да му бъдат свалени и конците, съобщиха пред журналисти директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов и извършилият операцията д-р Огнян Георгиев.

Операцията, която не е прецедент за други болници в страната, е станала възможна след като лечебното заведение е отговорило на условията за подобен вид оперативни намеси, а именно - да има поне двама специалисти със сертификат за това, които да имат 20 участия в такива операции. Единият от тези специалисти е д-р Огнян Георгиев от травматологичното отделение в кърджалийската болница.

Той съобщи, че вече е сключен договор със здравната каса по клинична пътека, според който за тази година са предвидени 20-25 имплантации на тазобедрени стави. Досегашната практика показвала, че средно годишно към този вид операции прибягвали между 15 и 20 пациенти, но това досега се правило в други големи болници в страната. Самата ставна протеза струва 2530 лева, като от тях здравната каса поема 1080 лева, а останалите доплаща пациента, уточни д-р Георгиев.