Директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян
Директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян / netinfo
С видео мост с най-голямата астрономическа обсерватория в света – „Паранал” в Чили, ще запомнят последните 14 дни участниците в 47-то издание на Лятната школа по астрономия и астрофизика в курорта „Белите брези” край Ардино. Това заяви ръководителят на школата и директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян. По думите му видео връзката е станала възможна благодарение на Валентин Иванов, бивш възпитаник на школата, който е работил в Европейската южна обсерватория, и познава екипите там. 
По думите на Узунбохусян друг акцент по време на лятната школа е била лекцията на американския учен, българин по произход, Артур Кондон, „Изкуственият интелект: Митове и реалност”, предизвикала небивал интерес от страна на младите астрономи.
В школата участваха 65 ученици и студенти, 52-ма от които представители на математически и езикови гимназии от 11 различни градове в България, от 15 различни учебни заведения. А техни лектори бяха учени от водещи български университети, както и от Принстън и Манчестър.  
 „Много силна школа тази година, с интензивна работа и обмен на знания, та чак не ни стигна времето да изпълним поставените си задачи. Вече мислим да удължим времето на школата от 14 на 17 дни”, каза Узубохусян. И допълни, че на базата на базата на осъществения обмен на информация и наблюдения, ще бъдат изготвени доклади, както от наблюденията на Слъчевата система, така и върху обекти от Млечния път.