Ръст в гражданските дела в Кърджалийско отчете Окръжният съд
Ръст в гражданските дела в Кърджалийско отчете Окръжният съд / netinfo

Ръст на гражданските дела отчитат от Съдебен район Кърджали през миналата година спрямо предходните две. През 2009 година те са били 3802, през 2010-а - 4932, а през 2011 година вече са 5866. Това отчете на пресконференция председателят на Окръжния съд в града край Арда Георги Милушев. По думите му Кърджалийският съдебен район се нарежда в челните места в България по бързо приключили граждански дела по чл. 410 и чл. 417 от ГПК, в посочения от закона тримесечен препоръчителен срок.

Не може да се говори за ръст на наказателните дела в региона, бе категоричен съдия Милушев. 1954 от тях са свършени, което представлява 92,7% от общия брой, допълни той.

Според него през отчетния период се запазва тенденцията при делата, касаещи общо опасните престъпления, които са и най-много на брой. Става дума за такива, свързани с управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, без свидетелство за правоуправление и завършили с нанасяне на средни и тежки телесни повреди. На второ място са гледаните дела за  посегателство върху собствеността или иначе казано - кражбите. Там нивото в сравнение с 2010 година също се запазва.