/ netinfo
родилката, изхвърлила бебето си в Арда, е задържана за срок от 24 часа
100071
родилката, изхвърлила бебето си в Арда, е задържана за срок от 24 часа
  • родилката, изхвърлила бебето си в Арда, е задържана за срок от 24 часа
27-годишната жена, изхвърлила бебето си във Водното гледало на Кърджали, е под полицейска охрана, а от днес е пусната заповед за задържането й за срок от 24 часа. Това заяви говорителят на ОД на МВР в Кърджали Нина Стефанова.

Намериха изхвърленото във Водното огледало на Кърджали бебе

По думите й, тази сутрин в 8.30 часа, съгласувано с община Кърджали, е източена водата и на брега на Арда откъм кв. „Възрожденци” и след направените претърсвания е открит трупа на бебето, което е от мъжки пол. Тялото е транспортирано за аутопсия до Съдебна медицина в кърджалийската болница, за да се изяснят причините за смъртта на бебето.

Стефанова припомни, че вчера след обяд в РУ на МВР в Кърджали е подаден сигнал, че млада жена е потърсила помощ след раждане, като съдбата на бебето е неясна. Незабавно са организирани полицейските сили на Районното управление, на Охранителна и Криминална полиция и са започнали издирвателни действия за установяване на бебето.

Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава с процесуално следствени действия до изясняване на всички обстоятелства около това престъпление или инцидент. Случаят е докладван в Районна прокуратурата и работата продължава под наблюдение на прокурор.

Междувременно от пресцентъра на Апелативна прокуратура в Пловдив се получи съобщение, в което се казва, че Районна прокуратура-Кърджали наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл. 120 от Наказателния кодекс - убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждането или веднага след него, което се наказва  с лишаване от свобода до три години.

До момента е установено, че на 18 декември в Кърджали, край река Арда, в района на Водното огледало, 27-годишна жена е родила дете. Към 16:00 часа състоянието й се влошило и родилката потърсила медицинска помощ в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, Кърджали.

Жената обяснила къде е родила детето, като там била изпратена дежурната оперативно-следствена група, иззела  биологичен материал от мястото.  Полицейските служители започнали издирване на детето.

Новороденото бебе е било открито мъртво, на 19 декември, във водите на река Арда, в района на Водното огледало в Кърджали.