Първа фотоволтаична централа в професионална гимназия в България ще строят в Кърджали
Първа фотоволтаична централа в професионална гимназия в България ще строят в Кърджали / netinfo

Първата в България фотоволтаиочна централа за учебни цели в средно училище с мощност от 30 киловата, ще бъде изградена в ПГ по електроника и електротехника „Капитан Петко Войвода" в Кърджали. Това ще стане след спечелен проект с пловдивска специализирана фирма по ОП „Развитие на човешките ресурси", съобщи директорът на гимназията инж. Петко Кушлев.

Целта е на територията на училището да се създаде образователен парк. „По проект е предвидено теоретично и практическо обучение, а в различните етапи от изграждането, монтирането и поддържането на фотоволтаичната централа ще се включат 60 ученика.

Фотоволтаичната централа ще бъде същевременно и реално функциониращо съоръжение, което ще произвежда слънчева електроенергия. Присъединяването му към енергийната мрежа ще стане на 10 април, а приходите от енергията ще бъдат използвани за покриване на разходи на професионалната гимназия. До края на годината трябва да бъде избрана фирма, която да монтира фотоволтаичната централа, а в началото на 2014г. тя трябва да заработи. Според инж. Петко Кушлев в страната няма друга професионална гимназия с фотоволтаична централа за учебни цели. Такива има само в Техническите университети във Варна и Габрово, но те били с по-малка мощност - 4 киловата и 10 киловата.