Повторното преброяване на бюлетините в Кърджали не промени вота за кмет
Повторното преброяване на бюлетините в Кърджали не промени вота за кмет / netinfo

Приключи ръчното преброяване на бюлетините от местния вот за кмет на Кърджали от 23 октомври. Резултатът е, че общият брой на невалидните бюлетини за кмет на Кърджали нарастнаха, а валидните гласове намаляха и при двамата кандидати - на ГЕРБ и ДПС. Въпреки това новоизбраният кмет Хасан Азис запазва разликата с втория от близо 11 000 гласа. Стана ясно, че процентът, с който той бе избран не пада под 50 дори и с отчетените нови недействителни бюлетини.

Няма изчезнали бюлетини, всички, които липсваха в чувалите за местния вот бяха открити в тези за президентския, коментира след приключване на броенето председателят на Административния съд в Кърджали Виктор Атанасов. 

Той насрочи следващото заседание по делото за утре, за което бяха уведомени и страните. До седмица трябва да бъде готово и решението на съда. По процедура то може да бъде обжалвано в по-горна инстанция, но приключването му не трябва да бъде по-късно от три месеца след неговото начало, поясни Атанасов.

Все още официалният протокол от броенето не е готов, но според неофициални данни страните по делото  недействителните гласове за инж. Хасан Азис са 639, а за загубилия кандидат от ГЕРБ Илия Илиев - 250. Отчетените недействителни бюлетини при повторното броене са заради отклонение на стандартния печат от приетите норми.

Заговори се, че след повторното преброяване има разместване в резултатите от вота като третия кандидат на БСП Милко Багдасаров е преминал на втора позиция. Това не отговаря на истината, броени са само бюлетините за кандидатите за кмет на ГЕРБ и ДПС, коментира народния представител Цвета Караянчева. Удовлетворена съм от резултатите от повторното преброяване, защото всички подадени от нас сигнали за нарушение са се потвърдили, каза тя. След решението на съда ГЕРБ ще решава дали то да бъде обжалвано или не.