Отнеха оръжието на двама заради задължения към НАП
Отнеха оръжието на двама заради задължения към НАП / netinfo

В края на миналата седмица на 2 лица са отнети разрешителните и са конфискувани  огнестрелните оръжия  заради данъчно-осигурителни задължения. През тази седмица на още 12 лица от региона ще бъде поискано отнемането на притежаваните от тях оръжия. Това е още една от мерките в изпълнение на програмата на НАП за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите. „Данъчно-осигурителният процесуален кодекс предвижда възможността НАП да уведомява издателите на разрешителни или лицензи на граждани с неплатени данъци в големи размери. Според тази процедура службите „Контрол на огнестрелното оръжие” в областните дирекции на полицията след като бъдат информирани от НАП за големи длъжници, отнемат издадените разрешителни и изземват огнестрелните оръжия.”, уточни г-жа Гюркаш. 10 искания има предадени в Областната дирекция на МВР – сектор „Български документи за самоличност” за блокиране на пътувания зад граница на длъжници. Информация за наложената забрана се изпраща до всички гранични пунктове и  ако лицето иска да напусне страната ще бъде спряно.

Близо 4 000 лв. са постъпили по запорираните банкови сметки на длъжници от региона, съобщиха от ТД на НАП – Кърджали. Това стана след предприетите извънредни мерки за  събиране на неплатени данъци и осигуровки в големи размери. При старта на акцията за проверка са селектирани 14  лица с действащи обекти и  задължения общо за над 162 000 лв.

Обектите бяха посетени от инспектори по приходите през първата половина на април. „Ефектът от тези действия е добър, защото след прилагането им се извършват реални преводи по сметките на НАП, които покриват част от задълженията, а и много лица сами предприемат действия за отсрочване, разсрочване или плащане на части на стари задължения„ - коментира директорът на ТД на НАП – Кърджали г-жа Елван Гюркаш.