/ / iStock/Getty Images
Непълнолетният водач от Кърджали, който е блъснал с автомобил 83-годишна жена, починала по-късно в болница, и в други случаи е управлявал моторно превозно средство. Това се посочва в изявление на Окръжна прокуратура – Кърджали, публикувано на интернет страницата на институцията. Това е и причина прокуратурата да изготви писмо до Дирекция „Социално подпомагане“- гр. Кърджали, за преценка относно необходимостта от предприемане на действия за прилагане на мерки по Закона за закрила на детето, се посочва още в пресинформацията.

В изявление пред медиите окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов обясни, че непълнолетният извършител на деянието е бил с още двама непълнолетни в автомобила. Съдебнопсихологична експертиза ще установява дали младежът е могъл да разбира свойствата и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

15-годишен шофьор без книжка блъсна и уби пешеходка в Кърджали

Инцидентът е станал на 4 юли около 21:00 часа. Тогава младежът взел от дома си ключовете на лек автомобил, оставен на съхранение на пълнолетен член на домакинството му. След като привел превозното средство в движение, предприел управлението му в град Кърджали, в района, в който живее. Прибирайки се към дома си не успял своевременно да спре и блъснал придвижваща се пеша възрастна жена. Пострадалата била откарана в болница, където починала същата вечер, а младежът задържан за срок от 24 часа.

Прокурор Стефанов обясни, че в хода на досъдебното производство са разпитани освен задържания, двамата му спътници, пълнолетното лице, на което са оставени ключовете от автомобила, както и собственика на самия автомобил.

"Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да установи причините за смъртта на пострадалата и механизма на причиняване на телесните увреждания на пострадалата. Предстои събиране на гласни доказателства, както и назначаване на съдебна автотехническа експертиза", обясни прокурор Желязко Стефанов. Той допълни, че младежът живее близо до мястото на инцидента с майка си, но в едно домакинство, в което има и други роднини. 
БТА