Купиха цинково производство в ОЦК-Кърджали за 8 600 000 лева
Купиха цинково производство в ОЦК-Кърджали за 8 600 000 лева / netinfo

Днес бе обявен купувач на ОЦК в една от залите на Районен съд-Кърджали. Това стана по време на явен търг, на който се явиха трима кандидат купувачи. Търгът продължи не повече от 15 минути, през което време бяха отворени офертите с наддавателните предложения. До устно наддаване не се стигна.

Предложилият най-висока цена е дружеството „Хармони 2012" със седалище в София. То бе представлявано от Илиян Цанов. Наддавателното предложение бе в размер на 8 600 00 лева при първоначално обявена тръжна цена от 8 307 593 лева. Цанов не пожела да коментира за бъдещите инвестиционни намерения на фирмата. Останалите двама кандидат купувачи /"Файнанс енд Кансалтинг" и ПИБ/ предложиха съответно 8 500 000 и 8 400 000 лева.

В едноседмичен срок купувачът трябва да внесе предложената от него сума, ако това не стане, за купувач се обявява следващия, дал най-високо наддавателно предложение, коментира след търга Частния съдебен изпълнител /ЧСИ/ Росен Сираков, който проведе търга. Помолен да коментира не е ли ниска тази цена, той заяви, че „пазарната цена е тази, на която даден обект се закупи".

Според Сираков към ОЦК е бил проявен голям интерес от чуждестранни фирми - американски, английски и индийски. „Явно индийците разчитаха, че никой няма да се яви на търга и разчитаха на втора продан, при която да падне цената, защото вземаха и проби от завода", коментира частният съдебен изпълнител.

На днешния търг всъщност се разпродаваха 50 процента идеални части от имот с площ 326,230 дка, заедно с построените в него промишлени и други сгради на ОЦК АД. Това на практика е цялото цинково производство.