Хасан Азис: развенчаха се митовете за автобусите и етническия вот в Кърджали
Хасан Азис: развенчаха се митовете за автобусите и етническия вот в Кърджали / netinfo

Три 20-годишни мита развенчаха изборите за местна власт в Кърджали, обяви на първата си следизборна пресконференция новоизбрания за трети пореден път стар кмет на града край Водното огледало Хасан Азис.

По думите му развенчан бил мита за идващите от Турция автобуси, които решавали вота в Кърджали в полза на ДПС; митът за етническото гласуване и митът, че тук не могат да се печелят избори в условията на опозиция.

Вотът в Кърджали е граждански, категоричен е Хасан Азис. Като допълнително обстоятелство, което подкрепя думите му, той посочи, че за първи път в местния парламент влиза независим общински съветник в лицето на д-р Марин Мухтаров, за когото са гласували над 1300 души.

Според Хасан Азис ДПС е спечелило изборите в Кърджали въпреки ограниченията, налагани от Изборния кодекс - забранителните списъци, принципа на уседналост, въпреки факта, че поне 1000 души не са успели да упражнят вота си поради организационни и административни неуредици.

„Избори 2011 за местна власт доказаха, че с очерняне на кандидат-кметовете, с политически процеси и с административен диктат избори не се печелят", подчерта Хасан Азис.

По повод намерението на народния представител и координатор на ГЕРБ в Кърджалийско Цвета Караянчева да се премине към процедура за ръчно преброяване на бюлетините в някои населени места, кърджалийският градоначалник изтъкна факта ,че в секционните избирателни комисии членовете-представители на ГЕРБ са били доминиращи. „Ако ГЕРБ се съмнява в собствените си представители, то тогава е нормално да искат ръчно повторно преброяване. Но това говори и че, те се съмняват в себе си и звучи несериозно", каза още Хасан Азис.