БСП сезира прокуратурата, тайно продали акциите на работниците в ОЦК
БСП сезира прокуратурата, тайно продали акциите на работниците в ОЦК / netinfo

БСП в Кърджали сезира прокуратурата за приватизацията на ОЦК. Социалистите настояват магистратите да извършат цялостна проверка на приватизационния процес от 1998 година и всичко случило се в завода до продаването му на Валентин Захариев.  Кой, как и защо продаде ОЦК на Валентин Захариев, попита риторично днес на пресконференция лидерът на социалистите край Арда Милко Багдасаров. По думите му банката, която основно финансира ГЕРБ е дала комбината в ръцете на сегашния му собственик. Той припомни хронологията на приватизационния процес, видяна през погледа на социалистите. Според тях през есента на 2005 година работническо-мениджърското дружество „Оловно цинков комплекс 98" залага830 816 поименни акции с право на един глас в Стопанска инвестиционна банка. На 2 декември същата година Съвета на директорите в ОЦК взема решение тези акции да се продадат на цена не по-ниска от номиналната 1 лев. Същият месец СИБАНК продава ОЦК на Валентин Захариев. Акционерите в РМД-то, основно работници и служители не знаят, че техните акции са заложени и са послужили като инструмент за овладяването на дружеството от страна на банката. Месеци след продажбата, през есента на 2006 година банката предлага на акционерите да изкупи акциите й на цена от 1,50 лева. Тогава акциите на предприятието са се продавали между 30 и 40 лева.

Има ли извършено престъпление от страна на СИБАНК, тогава собственост на Цветелина Борисова и как така РМД-то на подобно предприятие каквото е КЦМ сега е в блестящо състояние, а ОЦК на практика е мъртво, попита още Милко Багдасаров.

От БСП настояват също да се създаде временна анкетна комисия в Народното събрание, която да направи оценка на всичко случило се в ОЦК за последните 15 години и да предложи съответните законови решения за преодоляване на ситуацията.