министърът на културата боил Банов и ръководителят на разкопките на Перперекино проф. Николай Овчаров закриха археологическо лято 2017.
министърът на културата боил Банов и ръководителят на разкопките на Перперекино проф. Николай Овчаров закриха археологическо лято 2017. / Павел Тенчев
Амбицията на Министерството на културата е да помага с все повече средства за археологически разкопки, но да се инвестира най-вече там, където обектите могат да се социализират и да се развива културния туризъм. Това заяви на Перперикон министърът на културата Боил Банов. Като такъв, вече социализиран археологически обект той посочи именно скалния град на траките. По думите му през 2017 година за археологически разкопки са отпуснати един милион лева или двойно повече в сравнение с други години. „Сега въпросът е дали ще успеем да помогнем с още малко средства за археологически разкопки и през 2018 година”, каза министърът на културата.
Той, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител на Кърджали Никола Чанев и ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров закриха археологическия сезон на 2017 година. Проф. Овчаров отчете разкритото през тази година.
Преди всичко това е „Градът на мъртвите” – най-големия некропол разкрит на Перперикон с над 130 гроба, който се намира до средновековната базилика от V-VI век, разкрита през лятото на 2016 година.  „Това е било престижно място за погребения, а големия брой гробове говори, че Перперикон през Средновековието е бил голям хиляден град”, коментира проф. Овчаров. И допълни, че при разкритите гробове са открити интересни находки като обеци, пръстени, наушници и други накити.
По думите му другата находка през това лято е площадът, който  през античната епоха е изпълнявал ролята на римските форуми и древногръцките агори. Третият интересен обект, който археолозите са разкрили на Перперикон, са скални окръжности с любопитни изсичания в тях свързани най-вероятно с най-ранния период на къснобронзовата епоха от второто хилядолетие преди Христа.