Директорът на офиса на НАП в Кърджали Елван Гюркаш
Директорът на офиса на НАП в Кърджали Елван Гюркаш / netinfo
Близо 3 милиона лева е размера на дълговете по корпоративен данък и по ДДС на данъкоплатци от Кърджалийско към 31 декември 2016 година, които дължат данъци в размер над 10 000 лева, съобщи на пресконференция директорът на офиса в Кърджали Елван Гюркаш. 18 са длъжниците по корпоративен данък и 49 – по ДДС, уточни тя.
По думите й общата бройка на задлъжнели юридически и физически лица, които имат просрочени задължения за данъци и осигуровки, както и задължения към външни взискатели  /МВР, съд, Митница и т.н/  e 76 355. 
„За подпомагане на служителите от функция „Събиране” има ежемесечни кампании от Колцентър в Централното управление на НАП, които прозвъняват на длъжниците, чийто задължения са в малък размер /до 5 000 лв./ и напомнят своевременно задължението да бъде платено и за повече информация да се свържат със съответния публичен изпълнител в компетентния за тях офис”, обясни Гюркаш.  
По думите й трайно расте делът на доброволното деклариране и внасяне в срок на задълженията и в същото време намалява делът на просрочените задължения , за които се налага процедура по принудително събиране.