ТП на НОИ Кърджали
ТП на НОИ Кърджали / netinfo
За 2016 година териториалното поделение на НОИ-Кърджали е заплатило общо 390 722 лева парични помощи за профилактика и рехабилитация за 964 лица от областта. Най-често посещаваните медицински заведения от тях са тези за профилактика, рехабилитация и отдих в Павел баня и Велинград, специализираните болници за рехабилитация в Баните, Смолянско и Нареченските бани.
Това заяви по повод стартиралата на 3 април Програма за профилактика и рехабилитация на НОИ директорът на местната структура Свилена Янчина.
И допълни, че за 2017 година предвидените средства в бюджета на Държавното обществено осигуряване за програмата за страната са в размер на 20 103 061 лева, което ще позволи на около 47 500 лица да се възползват от възможността да се лекуват в санаториумите, с които има сключени договори.
Предстоят в санаториумите на лицата, пожелали да се включат в програмата на НОИ е 10 дни. Те доплащат само средствата за храна, което с решение на Надзорния съвет за 2017 година не може да бъде повече от 18 лева на ден, каза още Свилена Янчина. По думите й в лечебните заведения те могат да получат като услуга не повече от 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, а средствата за нощувки се поемат от бюджета на програмата.