Зам.- кметът на Дупница Олга Китанова изпрати на ОС информация за договорите на общината
Зам.- кметът на Дупница Олга Китанова изпрати на ОС информация за договорите на общината / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Дупница е предоставила исканата от Икономическата комисия към Общински съвет информация за сключени договори, за две години назад. Зам.- кметът на община Дупница Олга Китанова обясни, че са предоставени отчетите на Сметната палата и Държавната финансова инспекция за срок до 3 години назад, които са органите извършващи финансови проверки. Обществените поръчки се проверяват от двете институции, допълни зам.- кметът. Китанова обаче заяви, че няма информация как общинските съветници ще дадат оценка и какви критерии ще следват при изготвяне на своето становище на база на документите, които са получили. По нейна информация в състава на ИК няма юристи и икономисти.
„В крайна сметка Закона за обществените поръчки, дали го познават толкова добре, дали познават всички норми. След като Сметната палата и Държавната финансова инспекция, които са висшите органи са ги проверили и аз разчитам, че те са компетентните органи, не виждам колко би било тежко становището на Икономическата комисия", коментира Китанова. Що се отнася до информацията за гражданските договори поискана от ИК, Китанова посъветва комисията да поиска въпросната информация по Закона за личните данни и Закона за достъп до обществена информация.