/ Иво Кирилов
Забранено е ползването на минерална вода от чешмите в Община Невестино, заради естествена радиоактивност. Това е установено при извършена проверка в хода на процедурата за издаване на балнеологична оценка на минералната вода от находището.

Чешма с минерална вода
Иво Кирилов

„Установено е съдържанието на завишена стойност на алфа-активност. Тя по наредба е 0,5 бекерела на литър, а показанията са над тази стойност. Причините са съвсем естествени, не се дължи на човешка дейност.

Това се получава при разпад на атомни ядра на естествени химични елементи, които се намират в земните недра. Налага се да се извършат допълнителни проучвания, за да се види дали за постоянно ще бъде забранено ползването на минералната вода за консумация”, заяви за Дарик експертът от РЗИ-Кюстендил Георги Стоянов.

От РЗИ на този етап са поставили предупредителни табели на всяка една от трите чешми в село Невестино. Част от табелите обаче се чупят периодично.

За това дали водата ще бъде спряна за постоянно или не, зависи от повторното изследване и решение на Министерство на здравеопазването и Басейнова дирекция.
Дарик - Кюстендил