ВиК- Кюстендил има да плаща още по Водния заем
ВиК- Кюстендил има да плаща още по Водния заем / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

700 000 долара дължи ВиК- Кюстендил, в ликвидация по т. нар. Воден заем, изтеглен в края на миналия век. Сметките на дружеството обаче са запорирани от НАП и средствата които постъпват, с предимство по закон се пренасочват към Басейнова дирекция.

"Водният заем е една мистерия. Той е изтеглен от държавата от Световната банка, с цел подобряване на ВиК инфраструктурата. След това е разпределен по различните водни дружества и те трябва да го връщат, но не виждам какво е направено с тези пари", коментира за Дарик ликвидаторът на ВиК- Кюстендил Йордан Лазаров.

Задълженията на ВиК, в ликвидация към 30.10.2012 г. са в размер на 3 138 000 лв. Дружеството има обаче вземания за 3 195 000 лв. или положителния баланс е около 58 000 лв.

"Имаме да продаваме ВиК съоръжения, складови помещения. Спечелихме делото с Конявски за складовете в "Младост" и имаме регресивен иск към него. Очакваме плащания и от ВиК- Дупница, около 170 000 лв. Средства ни дължат почти всички общини, болницата в Бобов дол", каза още Лазаров.