Васил Иванов припомни за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи
Васил Иванов припомни за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи / Дарик- Кюстендил,архив
Васил Иванов за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи
92287
Васил Иванов за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи
  • Васил Иванов за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи

Кюстендилската адвокатура, изобщо българската адвокатура имат голям принос за спасяването на 48 000 български евреи и за номинацията на Българската православна църква за Нобеловата награда за мир, припомни Васил Иванов. Той е бивш председател на Адвокатска колегия- Кюстендил, в момента е обществен защитник в община Кюстендил.
Васил Иванов разказа за гостуването, през декември 2013 година в Кюстендил на делегация от Висшия съвет на адвокатурата в Израел. Делегацията бе водена от Моше Алони, тогава неин председател, а в момента е председател на Инициативния комитет за номинацията. Посещението в България бе по повод 70- годишнината от спасяването на българските евреи.
"При посещението на Къща- музей "Димитър Пешев", една от участничките в делегацията, разпозна себе си на една от снимките в експозицията. Като дете, със сестра й, те държат за ръце майка им на една от гарите, в очакване на депортация към концлагерите. Дамата се разплака.....Слава Богу те са били спасени от българската държава и благодарение на усилията на кюстендилци и Димитър Пешев", заяви Васил Иванов. След това в България идва писмо от Моше Алони, който благодари за посрещането и обявява Кюстендил за "Град и майка в Израел".

Васил Иванов припомни за приноса на кюстендилската адвокатура за спасяването на 48 000 евреи
netinfo

През октомври 2014 г., делегация от българската адвокатура посещава Израел. На тържествено заседание, съвместната българо- израелска адвокатска комисия приема решение за номинацията на българския народ за Нобеловата награда за мир, но още тогава се решава, че един цял народ няма как да я получи и се застава зад Българската православна църква.
Кои ще бъдат тазгодишните лауреати за Нобеловата награда за мир ще стане ясно през октомври.