РЗИ-Кюстендил подготвя ново изследване за бруцелоза на 100 души
РЗИ-Кюстендил подготвя ново изследване за бруцелоза на 100 души / Дарик- Кюстендил,архив
 В 3 населени места в област Кюстендил са отчетени отклоненията от нормата за качество на питейната вода, написаните предписания до ВиК вече са изпълнени. Става дума за селата Палатово, Усойка и Граница.Отклоненията са незначителни и най- вероятно са заради лоша дезинфекция на тръбите, уточниха от РЗИ Кюстендил. Справката  Регионалната здравна инспекция публикува на сайта си, а пробите са правени в периода 1 март-31 март тази година. Изследвания на водата през месец март са направени в 23 населени места. Изследвани проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг също са 23. От тях не отговарят на Наредба № 9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели само в с. Палатово, където е отчетено леко завишение на показателите ешерихия коли и коли-форми. Изследвани проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите, включени в периодичния мониторинг – 8, 2 от тях не отговарят на Наредба № 9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели - с. Усойка, където се наблюдава леко завишение на показателите ешерихия коли, коли-форми и ентерококи, а в с. Граница ешерихия коли и коли-форми. Брой изследвани проби питейна вода при консуматорите от обществени местни водоизточници – 5. От тях няма такива, които да не отговарят на Наредба № 9/2001 г. за качеството на водата. Не са изследвани проби от вода от минерални водоизточници.
Предприети мерки за административна принуда- предписания – 3, няма актове за установяване на административно нарушение. Издадените три предписания са за предприемане на мерки за възстановяване на качеството на водата в населените места, където в изследваните проби са установени отклонения от нормативно допустимите стойности за съответните показатели.
В бюлетина на РЗИ се уточнява, че регистрираните 43 случая на ентероколитни заболявания в Кюстендилска област и 10 случая на ротавирусен гастроентерит нямат причинно-следствена връзка с влошени качества на питейната вода.
Питейната вода в община Дупница е с добро качество, няма регистрирани отклонения от нормата заяви управителят на ВиК Дупница Илия Илиев. Единствено в с. Баланово изследванията показват леко завишени нива на сулфати, но това е така от години. Водата е годна за пиене и не е опасна за здравето на хората. Илиев обясни, че за това са уведомени компетентните институции.