ТД Осогово
ТД Осогово / ТД Осогово
Туристическо дружество „Осогово”-Кюстендил с поход до пещерата при село Гърбино, обитавана от Свети Иван Рилски, отбеляза празника на светеца. В него се включиха около 30 души на различна възраст. Участниците, изминаха пеша близо 20 километра, придружавани от земенския водач - Венци.

"Земенският пролом по река Струма, протегнал снага от първи до девети тунели на жп линията, е най-красивият кът на Балканския полуостров. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота", споделиха туристите от Кюстендил.

ТД Осогово
netinfo


Пещерата, за която се твърди, че е обитавана от Свети Иван Рилски се намира над село Гърбино и е на около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от скали. До пещерата на Свети Иван Рилски води стар римски път, обраснал, но запазен.

Според преданието тази пещера е обитавал Свети Иван Рилски, след като е напуснал родното си село Скрино. Когато Свети Иван Рилски е на 25 годишна възраст, умират родителите му. Той решава да раздаде неговото наследство на по-бедни и болни хора и напуска село Скрино. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на р. Струма, в пещерата над село Гърбино.

В пещерата има врязан надпис, „Отче Йоане, помози и спаси”, който датира от около XII в. Прашната съкровищница на миналото ни крие безценни легенди и предания, съхраняващи онази забравена или чезнеща история на народа български. Техните дела са овековечени и съхранени в хилядите митични истории, които ние сме длъжни да съхраним.

ТД Осогово
netinfo

„Ние туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил, всяка година почитаме празника на Свети Иван Рилски с поход до местата, на които е пребивавал“ - сподели Силвия Михова секретар на ТД „Осогово“.

ТД Осогово
netinfo