дискусия Кюстендил
дискусия Кюстендил
Социалната политика на Европа, политиките в областта на социалната закрила и защитата на уязвими групи, бяха теми на дискусия, организирана от  Българското училище за политика „Димитър Паница”.Тя се проведе в Кюстендил и в нея участваха посланика на Европейския стълб на социалните права Илияна Николова и Лидия Чорбанова, съветник на евродепутата Костадинка Кунева.
 
Форум за предприемачеството в Кюстендил

„Това е едно събитие, което идва съвсем навреме.След малко повече от месец ще трябва да изберем бъдещите евродепутати.ЕП е единствената институция в ЕС, която се избира пряко от българите,която ще работи върху бъдещата финансова рамка, върху следващият програмен период.

Това е изключително важно за  нас-в България е най- висок процентът на пенсионери, които живеят в бедност и на бедни работещи.Ние сме на прага на един нов мандат на ЕП, но трябва да преосмислим начина , по който се прави социална политика в България.

Социалната политика е сред приоритетите на държавата,но ЕС съветва, контролира и създава правилата, по които се движи европейската политика.Затова е важно да направим своя избор, да участваме и да можем да поставим темите, по които ще работи следващият ЕП“, коментира Лидия Чорбанова.
 
Силен интерес към възможности за финансиране на проекти на гражданския сектор

Дискусията в Кюстендил е част от планираните общо пет дебата  със студенти, млади хора и уязвими групи в различни градове на България. Те имат за цел да повишат информираността на младите българи по определени теми, свързани с Европейския съюз, да провокират интереса и ангажираността им към работата на Европейския парламент, както и да обърнат внимание на важността да се упражни правото на глас на предстоящите евроизбори.
Форумът в Кюстендил е част от проекта „Европа те чува. Гласувай!“, който Българското училище за политика „Димитър Паница“ изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Проектът дава и възможност на младите хора в България да се включат в аудио-визуален конкурс, победителят от който ще спечели посещение в Европейския парламент в Брюксел. Конкурсът вече е отворен за участие. Подробности за него могат да се видят на: https://www.facebook.com/europeandi.bg/.