/ iStock/Getty Images
Система за измерване на чистотата на въздуха ще бъде монтирана в най-скоро време в Кюстендил, съобщи пред журналисти заместник-кметът на общината Росица Плачкова.

На територията на Кюстендил до този момент се правеха годишно по четири пъти такива измервания. Сега станцията ще бъде с постоянно присъствие - 365 дни в годината и 24 часа в денонощието. Ще има екран, на който всеки ще може да види какви са показателите на въздуха, а таблото ще бъде монтирано на публично място, за да бъде достъпна информацията за всеки, уточни Плачкова.

Екоинспекцията проверява зачестилите сигнали за миризми в Русе

Заместник-кметът Росица Плачкова участва в международен екофорум, на тема "Отговорен бизнес, отговорни домакинства, отговорни институции". Форумът e насочен към повишаване на гражданската активност, доброволчеството и промяната в моделите на поведение на бизнеса и местната власт в Кюстендил, относно опазването на околната среда и подобряването качеството на атмосферния въздух.

Форумът се организира от Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации, в партньорство с Община Кюстендил и Норвежкия университет за зелено развитие и e част от дейностите по проект "За чист въздух в Кюстендил". Той продължава и утре.

"Трябва да си дадем сметка, че нашата дейност и ежедневния ни ритъм на живот е една от предпоставките за замърсяване на въздуха и околната среда. Надявам се всеки да си направи оценка за ежедневните си дейности и да прецени какво би трябвало да направи, за да подобри състоянието на околната среда", коментира още Плачкова.
БТА