Шефът на ВиК- Дупница отговори на атаките към него, ще съди съветник от БСП
Шефът на ВиК- Дупница отговори на атаките към него, ще съди съветник от БСП / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев ще заведе дело за обида срещу общинския съветник от БСП Чавдар Милушев, който като член на комисията проверила финансовото състояние на общинското дружество заяви, че Илиев управлява ВиК "неграмотно и некомпетентно". На пресконференция днес Илия Илиев заяви, че това е целенасочена атака, която цели да го злепостави. Той допълни, че 99 % от изнесените от Милушев данни не отговарят на истината.
„Въпреки, че съм предоставил всички необходими документи, информацията, която излезе не отговаря на истината", категоричен е Илиев. Най-атакуван той беше по отношение на закупения багер, който според Милушев е сред най-скъпите в света, и за купването на който Илиев не е искал разрешение от ОбС- Дупница. Илиев обясни, че купуването на този багер фигурира в бизнес плана за 2014- 2015 година, който план е одобрен от ОбС. Проведена е процедура по ЗОП. Цената на багера е 108 000 лв., с всички задължителни застраховки сумата става 113 250 лв. 10 % е платено авансово, останалото е разсрочено за 60 месеца, като с натрупването на лихвите багера струва 134 297 лв. Договор за покупко-продажба няма, тъй като реално багера все още не е собственост на ВиК, той ще стане такъв след издължаване и на последната вноска.
„Купуването му е целесъобразно и е съгласувано с кмета Методи Чимев", заяви Илия Илиев.
Що се отнася до коментарите, че липсват подпис и печат на договорите за продажба на багер и микробус, управителят на ВиК обясни, че сделката е изповядана пред нотариус и има всички задължителни елементи.
Според доклада на комисията от общински съветници, задълженията на дружеството са се увеличили многократно след назначаването на Илия Илиев във ВиК. „Те твърдят, че Александър Перухов, управлявал преди мен, е оставил задължение от 120 000 лв. Според одитен доклад към 31.09.2012 година, една седмица преди моето назначение задълженията на дружеството са 938 000 лв., а в началото на 2013 година получих и решение по старо дело с ВиК- Кюстендил в ликвидация, със задължение да изплатим 230 000 лв. Това означава, че е имало към 1 200 000 лв. задължения", обяви Илия Илиев. Сега задълженията са 972 000 лв., като в това число се включва и задълженията по изплащане на багера.
Управителят на ВиК обяви, че не е представил на общинските съветници финансовия отчет и одита за 2014 година, защото не са били готови.