Румен Манов и изложба Православие
Румен Манов и изложба Православие / Дарик- Кюстендил
Избраният за будител на годината и почетен гражданин на град Кюстендил Румен Манов представи изложбата „Православие“, с икони от неговата колекцията в Художествена галерия „Вл. Димитров- Майстора”, в денят на българската просвета и култура- 24 май.

„За мен е изключителна чест да застана пред Вас. На този велик ден, на това велико място и да мога да споделя тези творения на прочутата християнска мисъл ,на прочутото наше, изконно православие. Ние нямаме чак толкова много конвертируеми неща, няма да учудим света с небостъргачи, стъкло, метал, имаме универсални истини и красоти приети от целия свят, като нашата природа, нашата археология и нашето изкуство. Всички тези неща са не просто нарисувани бои върху дърво, а това е българския православен дух, българския интелект, българската вяра. Тези творения на православието са свидетели на много мъки и радости, всеки българин е имал в дома си едно такова сакрално кътче, където е оставал сам с Бог, предавал е най- съкровените си молби пред домашната икона. Образно казано тя е била един прозорец към отвъдното, а светците са били посредници между човека и Бог”, каза при откриването на изложбата Румен Манов. Той благодари на реставратора Кристиян Янков. Той е човека, който е реставрирал патронната икона на черквата „Св. Богородица”, безвъзмездно.

Румен Манов и изложба Православие
Дарик- Кюстендил

Румен Манов и изложба Православие
Дарик- Кюстендил

„Защо го правя всичко това? Правя го, защото искам, когато дойде онова необозримо, това далечно бъдеще, когато няма да ни има, следващите след нас да знаят, че не сме дърво без корен, че имаме дълбока, древна, истинска, понякога тъжна и страховита, но древна история и, че те се наследници на тая древна приказка, надявам се без край, наречена- България”, каза още Румен Манов.

Румен Манов и изложба Православие
Дарик- Кюстендил

Директорът на ХГ „Вл. Димитров- Майстора” Валентин Господинов връчи Първото свидетелство за дарение на Румен Манов. „Той изяви желание не само да дарява, но и да открием дарителски фонд „Румен Манов”, което ме изключително зарадва, защото това е едно отваряне на врата, която вече няма да се затваря. Този човек ще продължава да дарява на нашата галерия и му благодаря!,заяви Господинов.
„Настина ми се иска, Кюстендил да бъде поставян в пространството с още по- голямо, дълбоко уважение, защото град с толкова богата история и будни хора, с най- великите български художници стои, като че ли леко в миманса. Иска ми се да отдадем заслуженото на вечния, гордия град Кюстендил”, отговори Румен Манов.

Будителят на годината получи Свидетелства за дарения и от РИМ- Кюстендил. Директорът на музея в Кюстендил Валентин Дебочички припомни,че вече почти десет години музея е обект на щедрите актове на Румен Манов.
„Общият брой на документите, снимките, предметите, движимите културни ценности наброяват над 1 300 броя. Г- н Манов започва и завършва всяко събитие с негово участие, с думите-  Аз съм от Кюстендил, Кюстендил е моя град, моя обичан град!”, заяви Дебочички.
 
 
Дарик- Кюстендил