Река Валявица ще се чисти и на ръка
Река Валявица ще се чисти и на ръка / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

До петък ще бъдат предприети набелязаните мерки за предотвратяване на наводнения в община Сапарева баня. Това съобщи зам.кметът Васил Маргин. Всички водни обекти на територията на община Сапарева баня, които са в регулация са проверени от специално назначена комисия.

Най-тежка е ситуацията в коритото на река Валявица в центъра на Сапарева баня - това е установила комисията. Там вече са предприети мерки за разчистване на коритото. Проводимостта на мостовото съоръжение е почти нулева коментира Маргин, като освен разчистване на коритото с техника, на ръка ще трябва да се изчистят наносите под моста. Днес беше премахнато и едно дърво, което се намира в коритото на р. Валявица.

Васил Маргин изрази надежда, че до петък ще се справят с най-належащите ситуации. Ако е необходимо ще се наеме и техника за работа.

Река Вария в с.Ресилово се нуждае от почистване на средна и дребна растителност, там работата трябва да организира кметът на населеното място.

По предписание на областната комисия трябва да бъде снижена с 30 см. отливната тръба на водоема над с.Сапарево, което ще бъде изпълнено до петък. Другите речни корита се нуждаят само от почистване на растителността.