Проф. Цочо Бояджиев  представи книгата на Георги Славчев „Село от слънце огряно“
Проф. Цочо Бояджиев представи книгата на Георги Славчев „Село от слънце огряно“ / Виолета Атанасова
Поетът Георги Славчев, автор на няколко книги със стихове, събра в книга историята и душата на родното село на своята майка – Стенско.
Първата среща на книгата с хората, за които е написана, беше през лятото на традиционната земляческа среща в село Стенско.  На рождения ден на автора тя бе представена в столицата, в  програмата на литературен клуб „Старинния файтон“, в който поетът Велин Георгиев прави премиери на книги  на автори от различни поколения.  Следващото събитие  стана в Кюстендил, в Синята зала на читалище „Братство“, което беше съорганизатор на литературната премиера заедно с НЧ „Асклепион“ и с възраждащото се читалище на село Стенско „Селска просвета“.  

Проф. Цочо Бояджиев  представи книгата на Георги Славчев Село от слънце огряно
Виолета Атанасова

Страници от книгата прочете актьорът Душко Добрев, съпровождан от пианото на Павел  Чавдаров.  Специален  участник в срещата беше проф. Цочо Бояджиев – преподавател по философия в СУ, състудент, съквартирант от студентските години и близък приятел на  Георги Славчев, съобщи Виолета Атанасова – председател на читалище „Асклепион 1998“, с чиято финансова подкрепа и подкрепата  на Община Кюстендил е отпечатано изданието.

Проф. Цочо Бояджиев  представи книгата на Георги Славчев Село от слънце огряно
Виолета Атанасова

“Поетичната му дарба и философското му образование, получено в СУ „Климент Охридски“,  са му дали възможност да превърне традиционното краеведско изследване в  едно по-различно, модерно, изпълнено и с поезия, и с философия осмисляне на живота  на едно малко и почти с нищо незабележимо българско село. И тъкмо в това е неговото сериозно постижение – да покаже големия смисъл на малките места, малките неща и на хората, които наричаме обикновени”, коментира Виолета Атанасова.

Срещата продължи при автентична атмосфера в село Стенско.

Проф. Цочо Бояджиев  представи книгата на Георги Славчев Село от слънце огряно
Виолета Атанасова


 
 
Виолета Атанасова- НЧ Асклепион