Президентът Първанов: Две провалени алтернативи или третия път, който предлага АБВ, изборът е Ваш?
Президентът Първанов: Две провалени алтернативи или третия път, който предлага АБВ, изборът е Ваш? / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Президентът Георги Първанов се срещна с дупничани на пл. "Свобода", заедно с кандидатите за депутати на АБВ за 10 МИР- Кюстендил, с водач на листата Красимир Руев, с №14 в бюлетината. АБВ закри символично кампанията си в общината с концерт.

Първанов призова дупничани: "Да слушат внимателно посланията, да гледат и кандидатите и да изберат най- доброто, което има на политическия пазар. Дупница винаги е била символ на демокрацията в България, символ на бунтовния дух на промяната и се надявам и този път хората да имат интуицията, да не се поддават на внушението, че избора е между две алтернативи и то провалени алтернативи, а че има един трети път. Ние имаме претенцията от АБВ, че изразяваме една трета визия и по отношение на държавното устройство, и по отношение на икономическата и социална политика, да не говорим за листите ни, защото те наистина са възможно най- доброто, което може да се предложи и ще бъдат най- силната в качествено отношение парламентарна група".

Президентът Георги Първанов отговори на въпросите на Дарик и за плановете на АБВ за Кюстендилска област:
"Още от самото начало, ние поставихме на дневен ред необходимостта от възраждането на ключови подотрасли на българското селско стопанство, на овощарството, на зеленчукопроизводството, където Кюстендил има своите добри традиции. Готов съм да помогна за идеята на колегите тук за създаване на звено, което да развива висше земеделско образование, защото мисля че има и нужда, и кадри. От това Кюстендил и младите хора могат само да спечелят.

В Европа граничните райони са най- интересните и понякога и най- развитите и ако успеем да реализираме политика на отваряне към нашите съседи, защото само в посока на юг тези неща се случиха, но не пречи и на запад да се опитаме да се отворим към съседите ни. Икономиката може да потръгне, да има взаимни инвестиции, да има повече пътувания, туризъм, да има печалба за хората".

Водачът на листата на АБВ Красимир Руев коментира мястото и значението на Дупница за региона: "Колкото и учудващо да звучи от устата на един кюстендилец, по силните стопански акценти в нашата регионална програма се отнасят за Дупница, а не за Кюстендил. Кюстендил никога не е бил толкова значителен индустриален център, колкото Дупница. Дупница бе от водещите промишлени градове в областта на машиностроенето, ще спомена асансьорния завод, авторемонтния завод, завода за инструментално оборудване. Добавете към това едно великолепно кръстопътно положение- магистрала и железница, които водят към голямо и сравнително близко морско пристанище- Солун. Добавете един кръстопътен меридиан от Адриатика, през Кюстендил, към АМ Тракия и от там към проливите. Близостта на София, с нейният научен, индустриален и търговски потенциал, само на 55 км, затова смятаме, че акцента за Дупница е един или два индустриални парка, с профил в машиностроенето. Кадрите са запазени, традиции има, само трябва да се събудят.
Добавете СПА туризма на Сапарева баня, планинския, културния и исторически туризъм в Рилското корито и бобошевско и ето ви няколко отрасла , които могат да съживят местния икономически живот и да донесат нови работни места, това несъмнено ще задържи младите тук и ще върне други, които ще видят нови перспективи".
От АБВ са обявиха за ново Министерство на туризма, нов туристически фонд, за възстановяване на исторически обекти и за строеж на хотели, СПА и лечебни заведения.
"Трябва да се работи в парламента за преструктуриране на субсидиите по линия на националните доплащания, формиране на един голям финансов фонд, за да не отиват тези 500 млн. лв., които раздаде правителството на Орешарски за плочници и тротоари, но това не създава нови работни места. Държавното подпомагане, чрез ниско лихвено и или безвъзмездно финансиране трябва де е насочено към индустрията и селското стопанство, в отрасли, които носят по- висока придадена стойност и създават работни места", заключи водачът на листата на АБВ, с №14 в бюлетината Красимир Руев.