/ БТА
Във връзка с разразилия се пожар в село Долно село, община Кюстендил, не са констатирани предпоставки за възникване на пожар от съоръжения на ЧЕЗ Разпределение при огледите от екипи на компанията и органите на МВР. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Кметският наместник на Долно село: Ситуацията е тревожна, огънят все още тлее (ВИДЕО)

Посоката на пожара е от гората, където дружеството няма свои съоръжения, към населеното място, а не обратното. Това се потвърждава и от телевизионните кадри, и от разказите на очевидците.

Документирано е и с редица снимки на екипи на дружеството. ЧЕЗ извършва регулярна профилактика на цялата електроразпределителна мрежа, както с обходи и техника, така и с дронове, а констатираните забележки се отстраняват незабавно.

Огромен пожар гори в Долно село, изгорели са къщи, има и обгазени хора (ВИДЕО)

До момента няма пожари в района, причинени от неизправност на електроразпределителната мрежа. Причините за пожарите се установяват и документират от „Пожарна безопасност и защита на населението“, които са единствените компетентни органи да го направят.

В хода на проверката на компетентните органи е установено, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по съоръженията на ЧЕЗ Разпределение в региона. Това сочи, че никъде по мрежата не е имало късо съединение вследствие на допир на проводници. 
Агенция "Фокус"