Пето ОУ „Христо Ботев” участва в състезанието Spelling Bee
Пето ОУ „Христо Ботев” участва в състезанието Spelling Bee / netinfo

Над 6400 ученици от цялата страна на възраст до 14 години се състезаваха в Четвъртото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Учениците от V ОУ „Христо Ботев" участват за първа година в националното състезание - Bulgarian National English Spelling Bee. Те се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември. Целта на състезанието е да се повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да се повишат знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи.
В училищния кръг на националното състезание Spelling Bee, който се проведе на 15.03.2014г. в V ОУ „Христо Ботев" град Кюстендил на първо място се класира Николай Димитров Кирилов. Седмокласникът спелува правилно думата embarrass и победи Борислав Евгениев Здравков, който се класира на второ място. Двамата ученици продължават участието си в регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април в град Благоевград.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.
В България то се организира от Фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюс" и се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.
Победител в миналогодишното състезание е тринадесетгодишният Мартин Бошкилов от СОУ „Кузман Шапкарев", гр. Благоевград.