Отвориха програмата Спорт за децата в свободното време за 2017 г.
Отвориха програмата Спорт за децата в свободното време за 2017 г. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Програмата "Спорт за децата в свободното време" за 2017 г. е вече отворена за подаване на проекти. Крайният срок е до 17, 30 ч. на 10- ти декември. Целта на програмата е създаване на условия и възможности за спорт на децата в свободното им време, с оглед подобряване на тяхното здраве, физическа дееспособност и спортно развитие. Програмата ще се реализира от 1- ви март 2017 г. до 31 декември 2017 г. За финансиране по нея могат да кандидатстват спортните клубове.
През тази година бяха финансирани от Министерството на младежта и спорта 7 проекта в област Кюстендил и 12 в област Благоевград. Максималната сума, за която може да се кандидатства е 10 000 лв.
"Съществено изменение е, че групите с деца могат да бъдат от 2 до 4, а не както досега- до 6, като един спортен специалист може да обучава до 2 групи. Броят деца в група, за индивидуалните спортове бе намален до не по- малко от 10, а за колективните спортове се запазва- минимум 15 деца", каза пред Дарик координаторът на министерството за областите Кюстендил, Благоевград и Перник Мая Лехчанска.
Клубовете ще могат да посочат и вече постигнати резултати от деца участвали в проект по програмата в досегашните й издания, както и участия на клуба в масови прояви през последните 3 години.
Един клуб може да кандидатства с един спорт и един проект по Програмата Спорт за децата в свободното време за 2017 г. Броят седмични занимания на група трябва да са 2 или 3, по 1 час. Общо за проекта, децата трябва да спортуват 72 часа.
През тази година децата от област Кюстендил спортуваха безплатно волейбол, борба, лека атлетика, тенис, тенис на маса, таекуондо и биатлон, а в област Благоевград- канадска борба, баскетбол, бокс, футбол, тенис, бадминтон, бейзбол, спортна стрелба, ориентиране.