Китари
Китари / netinfo
21-то издание на Международният конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" - Кюстендил 2017 ще бъде открито днес, в 18 ч., в общинския театър. Един час преди това започва дефиле на мажоретни състави. Участниците ще са над 1 500, от Германия, Полша, Чехия, Турция, Италия, Русия, Украйна, Сърбия, Македония и Гърция.

„През тази година очакваме голяма група участници, заедно с един преподавател по китара от побратименият на Кюстендил руски град Клинци. Регламента на фестивала си остава същият, като едно от главното изискване е изпълнителите да представят и по едно произведение от българската китарна школа”, коментира за Дарик художественият директор Иван Андонов.

Конкурсните дни, до 8 април ще протекат в залите на читалище „Братство 1869". В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина.
В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в България и чужбина като проф. д-р Панайот Панайотов, проф. д-р Урош Дойчинович – Сърбия, доц. д-р Стела Динкова, д-р Нели Недева, д-р Столина Добрева и др.
В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина - Никола Монтела – Италия, Виктор Илич,  Весна Петкович и Братислав Златкович – Сърбия, Корина Вогюка – Гърция, Дуо Росен Идеалов – кларинет и Георгита  Бояджиева – виолончело,  „Марчин Козьол квинтет”- Полша, Явор Генов – лютня и др.
На 7 април Майсторски класове по китара ще проведе Дарко Багески от Македония.

Медиен партньор на фестивала е Дарик радио.
 
Дарик- Кюстендил