Районният съд в Кюстендил остави в ареста турски гражданин, обвинен за незаконно преминаване на границата и за съзнателно ползване на документ с невярно съдържание, съобщиха от съда.

41-годишният Кенан Д. е осъждан. Той е обвинен в това, че на 29 април, между 06:47 ч и 18:20 ч., в условията на продължавано престъпление, е влязъл през ГКПП – Капитан Андреево и е направил опит да излезе през границата на страната ни през ГКПП –Гюешево, без разрешение на надлежните органи на властта. 

На ГКПП – Гюешево, на трасе „Изходящи автобуси“, мъжът съзнателно се е ползвал с документ с невярно съдържание – паспорт на негово име с невярно записана година на раждане, издаден от Република Босна и Херцеговина.

По предходно разследване, през януари 2023 г., Окръжният съд в  Кюстендил е определил за него мярка за неотклонение „парична гаранция“, в размер на 4 000 лв.. Деянието отново е било за незаконно преминаване през границата. 

30 нелегални мигранти са заловени на границата край Силистра


Тя не е била платена, а мъжът е признал, че е напуснал територията на България, за да избегне това плащане, като е влязъл в Република Турция без документи, укривайки се от държавните органи. 

Мъжът е собственик на транспортна фирма. От съда уточниха, че инкриминираните деяния са извършени в изпитателния срок на условно осъждане  по дело на Районния съд в Свиленград, от 2022 г. Там мъжът е бил осъден и за това, че е опитал да преведе незаконно през границата и други хора.

Отново заловиха бус с нелегални мигранти в София

Определението, с което по отношение на Кенан Д. е взета мярка за постоянен арест, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3-дневен срок.
БТА/Елица Иванова